Ostružiny - lahodné ovoce schované v trní

27. srpna 2014 v 14:13 |  Co jíme?
Jsou modročerné, lesknou se...jsou nenápadné a přece když na ně oko pohlédne, máme hned chuť si jich hrst natrhat a sliny se nám sbíhají. Srpen je měsíc ostružin (mimo jiné) a proto nečekejte a vydejte se pro ně do lesa nebo na zahradu! Plody ostružiníku známe všichni, ale věděli jste, že i listy ostružiníku skrývají léčivé látky a dá se z nich připravit čaj?Usmívající se
Nejdřív zkusím trochu prozkoumat látky, které se v ostružiníku ukrývají a jak nám mohou být prospěšné a potom se podíváme na nějaké ty dobroty, které z ostružin můžeme připravit.




V čem nám ostružiny pomáhají?
Ostružiny obsahují mnoho bioflavonoidů, což je široká skupina látek, u které byl prokázán antioxidační účinek a mají pozitivní vliv na cévy, proto jsou skvělé pro lidi, kterým se dělají křečové žíly, metličkové žilky, často jim teče krev z nosu nebo se jim lehce dělají modřiny. Pomáhají i lidem s vysokým krevním tlakem. Dále tyto látky zpomalují stárnutí těla.
Ostružiny dále samozřejmě obsahují vysoké dávky vitaminu C (antioxidant, posilovač imunity), karoteny (silné antioxidanty, které nás nejen chrání před volnými radikály, ale také dodávají pěknou barvu naší pleti). Je v nich mnoho fosforu, draslíku, železa, hořčíku a vápníku a také vitaminy skupiny B.
Ostružiny jsou skvělé při léčbě nemocí z nachlazení, kašle, zánětu dutin a také pomáhají se zotavit po nemocech.

Co s ostružinami?
Kromě okamžitého pochutnání si na právě utržených plodech můžeme ostružiny i zpracovat. Pokud chceme mít ostružinové zásoby na celý rok, doporučuji je uložit do sáčků a zamrazit - ze zmražených ostružin si pak celý rok můžeme připravovat v mixéru zmrzliny, koktejly nebo je použít do ovocných buchet.

→Ostružiny s jogurtem a cukrem
Ostružiny vidličkou rozmačkáme, smícháme s jogurtem (objemově trochu méně než kolik máme ostružin) a cukrem, podle toho, jak moc to máme rádi sladké.Usmívající se Skvělou chuť můžu zaručit, je to jedna z dalších dobrot, u které nebudete chtít přestat.Smějící se

→Koktejl z ostružin a banánů
Pokud máte doma mixér, doporučuji tento lahodný nápoj. Do mixéru dáme 1-2 banány nakrájené na kousky, 2 lžíce jogurtu, asi 100ml mléka a velkou hrst nejlépe zmražených ostružin. Pro sladší chuť můžeme přidat cukr nebo med. Dá se to samozřejmě udělat i s ostružinami čerstvými, ale nebude to potom tak osvěžující.Mrkající Mixujeme a podle libosti přidáváme mléko, dokud nedosáhneme konzistence dle našich představ (nicméně čím více to naředíme, tím méně výrazná bude chuť a tím více budeme muset přidávat cukru).

→Zmrzlina ze zamražených ostružin
Další dobrota pro šťastné majitele mixéru. Chceme-li pouze ovocnou zmrzlinu, rozmixujeme mírně povolené zmražené banány s ostružinami - v tomto případě mohou být i čerstvé (viz můj článek Banánová zmrzlina jen z banánů ). Pokud nemáme po ruce zmražený banán, musíme mít zmražené ostružiny, které rozmixujeme společně s mlékem nebo smetanou, cukrem a případně jogurtem.

→Marmeláda
Stačí hromada ostružin, menší hromada cukru a kyselina citronová - a lahodná ostružinová marmeláda je na světě! Víte jak jsou s ní pak lahodné třeba palačinky, wafle, rolády nebo perník?Usmívající se Návod na výrobu marmelády jsem se rozhodla ponechat na jiných internetových stránkách nebo moudrosti našich babiček a rodičů.


Listy ostružiníku?
Jak už jsem psala v úvodu, nejen ostružiny se dají z ostružiníku upotřebit. Málokdo ví, že čaj z ostružiníkových listů je nejen chuťově dobrý, ale také užitečný při mnoha potížích. Chytré knížky říkají, že nejvíce léčivých látek mají listy na jaře, proto se mají sbírat a sušit v tu dobu. Pokud jste ale zvědaví (stejně jako já), jak bude takový ostružiníkový čaj chutnat, dá se připravit i teď, nicméně nebude tak silný.
Čaj z ostružiníkových listů obsahuje protizánětlivě působící látky, proto se doporučuje při nachlazeních, kašli a rýmě. Údajně pomáhá i na průjmy a působí pozitivně na sliznice žaludku a střev. Silným odvarem se dají i omývat špatně se hojící rány, jako kloktadlo pomáhá při bolestech v krku a měl by pomáhat i při potížích s dásněmi (tady se ale musím ozvat, nic našim zoubkům a dásním neprospěje tak, jako když se je naučíme správně čistitS vyplazeným jazykem ).

Čaj je nejlepší připravovat ze sušených listů - potom potřebujeme 1 větší lžíci drcených sušených listů, zalijeme 100°C vodou a necháme 5 minut louhovat. Má se pít maximálně 3x denně. Čerstvých listů potřebujeme na jeden šálek zhruba pět.

Ostružinám zdar!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Daeloth Daeloth | 2. září 2014 v 19:29 | Reagovat

Ach, není nad to se předávkovat ostružinami :)

2 Lucka Lucka | 4. února 2015 v 16:22 | Reagovat

ostružiny jsou moc dobré,ale že se dá z jejich listů udělat čaj to jsem nevěděla! :D

3 Abinka Abinka | 1. srpna 2015 v 11:14 | Reagovat

Ahojky, máte rádi ovocné čaje? Tak mrkněte sem:

http://liran.cz/cs/

4 Terie Terie | 3. května 2017 v 11:29 | Reagovat

Ahojky lidičky, už jste si zkoušeli namíchat vlastní směs slazeného sušeného ovoce?

http://www.zobshop.cz/vyberte-si/nakup-na-vahu/susene-ovoce/sirene/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama