Jak uvařit dobrý kuskus?

18. února 2015 v 23:00 | Janča |  Připravujeme jídlo
Kuskus je skvělá potravina. Jeho příprava bývá otázkou maximálně deseti minut, je velmi chutný a hodí se snad ke všemu. Dá se dělat nasladko i naslano, sloužit jako příloha nebo jako hlavní složka jídla. Nápad připravit tuto spařenou a do kuliček tvarovanou pšenici (vzácně ječmen či proso) vznikl v severoafrických zemích, dnes je kuskus rozšířen téměř po celém světě. Kuskus je vlastně těstovina a dá se koupit celozrnný nebo necelozrnný. Rozhodně doporučuji první možnost a to nejen kvůli zdravotním benefitům, ale přijde mi i chuťově zajímavější.

Se schopností kuskus uvařit tak, aby byl ideální jak chuťově, tak konzistencí, se bohužel nerodíme a tak mě napadlo sdílet zde postup přípravy, který se mi nejlépe osvědčil (po více ne tak úplně zdařilých pokusech Smějící se ).





Takže - nejdůležitější je znát objemový poměr KUSKUS:VODA, který by měl být 1:1,5.
Další důležitý bod je ten, že kuskus poměrně dost nabobtná, takže pro jednoho člověka je myslím postačující něco kolem 100g kuskusu.

1. Do misky si tedy nasypeme množství kuskusu, které chceme uvařit a smícháme jej se lžící oleje (hlavně ne palmového Mlčící ), a to pořádně, aby olej obalil všechna zrníčka. Je to kvůli tomu, aby se kuličky kuskusu při uvaření neslepily.
2.Do hrnce nalejeme příslušné množství vody - tedy jeden a půlkrát více než je objem kuskusu v suchém stavu - a osolíme ji špetkou soli.
3.Vodu přivedeme k varu a jakmile voda vře, vsypeme do ní kuskus s olejem. Potom intenzivně mícháme zhruba 2 minuty. Všechna voda se nemusí v této fázi do kuskusu vsáknout.
4. Potom vypneme sporák, zakryjeme hrnec s kuskusem pokličkou a necháme 10-15 minut odpočívat. Tato fáze je klíčová, protože během ní kuskus změkne a voda se do něj všechna vsákne.
5. BONUS: Hotový kuskus můžeme ještě "opražit" (nejlepší je to s kouskem másla).

Jako vylepšení je možné do vody, ve které chceme vařit kuskus, dát nějaké koření - kari nebo jakékoliv jiné dle fantazie, případně kuskus vařit v zeleninovém vývaru.

Pište, jak se kuskus povedl, myslím, že teď už to nic těžkého nebude!Mrkající
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Anežka Anežka | 18. února 2015 v 23:09 | Reagovat

Jé děkuju za skvělý tip!! co nejdřív vyzkouším, jsi skvělá  :-)

2 Amálka Amálka | Web | 22. února 2015 v 18:08 | Reagovat

Výborně, přesně takový článek jsem hledala! Moc hezký blog:)

3 kakadyla kakadyla | Web | 28. února 2015 v 13:37 | Reagovat

Já kuskus zbožňuji, takže vyzkouším :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama