Pečená nejen červená řepa s jogurtovým dresinkem

21. března 2015 v 21:14 | Janča |  Připravujeme jídlo
Červená řepa je ohnivá plodina plná vášně. A přijde mi nedoceněna (nejspíš kvůli zážitkům ze školních jídelen, které velkolepost červené řepy degradovaly na sterilovaný salát s křenem).
Abychom odhalili její (chuťové i jiné) vnady, které umně na první pohled ukrývá, je nejlepší ji trochu rozpálit. Aspoň na půl hodiny. A potom zdůraznit její rudou krásu česnekovým jogurtovým dresinkem. Sluší jí to i s brokolicí a mrkví.


Co potřebujeme? (množství nechť si každý přizpůsobí, toto je pro 2-3 lidi)
→2 menší červené řepy
→1 brokolice
→6 středních mrkví
→pepř, sůl, cukr, olej (není nutné zrovna olivový, je to velmi chutné i se slunečnicovým či řepkovým olejem)
→jeden menší bílý jogurt (lepší je tučnější - smetanový)
→2 stroužky česneku
→koření Garam masala / provensálské/jakékoli jiné co si namícháte

Necháme rozpálit troubu na 220°C.
Připravíme si hlubší pekáč a vysteleme ho pečicícím papírem - není to ale nutné. Červené řepy oloupeme a nakrájíme na spíše větší kousky, mrkev taktéž a brokolici umyjeme a rozložíme na jednotlivé růžičky. Nakrájenou zeleninu vyskládáme do pekáčku, polejeme olejem, aby se všechny kousky obalily, ale ne aby v oleji plavaly. Mírně posolíme, opepříme, můžeme přidat i trochu provensálského či jiného koření. Toto dílo na závěr přikryjeme alobalem a dáme do rozehřáte trouby na zhruba 40 minut péct.

Mezitím si připravíme elegantně jednoduchý, přitom fantastický dresink. Smícháme jogurt s rozmačkaným česnekem a zvoleným kořením (úžasné indické koření garam masala jsem objevila teprve nedávno, koupila jsem ho v obchodě Sklizeno v Olomouci Úžasný ). Posolíme, můžeme trochu zjemnit malou lžičkou cukru, zostřit pepřem/chilli a .... to je vše. Mrkající

Dobrou chuť!




P.S.: Další jednoduchý způsob, jak si poradit s červenou řepou (měla by být ale menší!) je její upečení vcelku, bez loupání - zabalenou v alobalu (můžeme k ní přidat pár stroužků česneku, sůl, rozmarýn... pro ovonění) - potom je třeba ji péct aspoň 1 hodinu při 200/220°C. Po upečení ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a kombinujeme s nejrůznějšími dobrotami včetně výše uvedeného dresinku - skvělé je například posypat ji balkánským sýrem (a karamelizovanou červenou cibulkou) nebo si připravit dresink z olivového oleje, citronové šťávy a medu. O dalších vychytávkách se rozepíšu zase příště.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Amálka Amálka | Web | 31. března 2015 v 14:01 | Reagovat

Řepu miluji a recept určitě vyzkouším. Udělala jsi mi úplné chutě!:)

2 Honza Honza | Web | 16. dubna 2018 v 11:23 | Reagovat

Ahoj Janči, pečená řepa je super. Vlastně ve všech jejich podobách... Nevím proč, ale tento recept ve mě evokuje léto. Už aby tu bylo :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama