Temná stránka vína a sušeného ovoce

7. března 2015 v 15:12 | Janča |  Zdravé tělo, krásné tělo
Oxid siřičitý.

Jedovatý a vysoce dráždivý plyn vznikající hořením síry.
Konzervant, antioxidant, látka bránící hnědnutí sušeného ovoce a dalších potravin.
Desinfekční prostředek v pivovarech, výrobnách vín a bělící přísada.
Látka ničící strukturu některých vitaminů (především A, B1, C - v ovoci a ovocných džusech).
Látka, na kterou je mnoho z nás alergických.
Látka, se kterou se setkáváme častěji, než bychom si asi přáli.


Rozhodla jsem se (i na přání mé drahé spolubydlící, která dlouho nevěděla, proč jí po víně slzí a štípou oči a ještě den potom spotřebovává kapesníky jako na běžícím páse) nahlédnout blíže na tuto ne příliš známou sloučeninu, která umně uniká našemu vědomí.
Oxid siřičitý se v dnešním potravinářském průmyslu používá hlavně pro jeho bělící / barvu zachovávající a konzervující účinky . Dovede také hubit bakterie a plísně. Potraviny, které jsou jím ošetřeny se nazývají jako sířené.


Potkáváme se s ním hlavně ve

víně,
sušeném ovoci (ty krásně oranžové sušené meruňky a zářivě bílý strouhaný kokos, hrozinky, švestky, brusinky a mnoho dalších),
kysaném zelí některých výrobců (Proč, proč proč?! Kysané zelí přeci žádný konzervant nepotřebuje! Proto se za dávných časů, kdy v zimě nebylo mnoho jiných zdrojů vitaminu C, zelí nechávalo zkysat, aby vydrželo až do jara!),
džemech a marmeládách (zde je použití takovéhoto konzervantu taky nanejvýš nepochopitelné),
některém trvanlivém pečivu,
→v nejrůznějších potravinách prodávaných v zavařovacích sklenicích (tedy červená řepa, křen, cibulky..),
a našla jsem ho i v balsamikovém octu.




Jestli jste někdy zkoušeli vyrobit si domácí sušené meruňky, jistě jste si všimli, že ty Vaše, po domácku vyrobené, jsou hnědé. Ne oranžové. Podobné je to s jakýmkoli jiným sušeným ovocem - každé po usušení mírně ztratí svou původní barvu. A má-li z Vás někdo zkušenost s domácím kvašením zelí, také si určitě vybaví jeho slabounce nahnědlou barvu. Jednou jsem zkusila koupit dva balíčky kysaného zelí z obchodu. Jeden byl sířený, druhý ne. Rozdíl v barvě byl poměrně značný - jedno nepřirozeně vybělené, druhé mírně nažloutlé až nahnědlé.
Tímto chci říct, že výrobci přidávají SO2 do sušeného ovoce a kysaného zelí pouze kvůli poptávkce (nás) zákazníků, kterým se zdají ty jasněji barevné potraviny hezčí. Žádná jiná zvláštní pozitiva jeho použití v těchto potravinách nemá. A bez pochyb - jeho konzervační schopnosti jsou zde opravdu zcela zbytečné, což dokládají jiní výrobci, kteří své výrobky prostě nesíří. A vydrží stejně dlouho.


Další kapitolou je víno.
Téměř na každé etiketě na lahvi vína najdeme upozornění "Obsahuje oxid siřičitý/siřičitany.". Oxid siřičitý se při výrobě vína pro jeho desinfekční a bělící účinky používá již velmi dlouho. Desinfikují se jím sudy a sklepní prostory a ošetřuje se jím víno proti oxidaci, využívá se jako konzervant a stabilizátor. Víc siřičitanů se přidává do vín lahvových, protože mají vydržet mnohem déle. Podle článků o tomto tématu jsem se dočetla, že se víno úplně bez siřičitanů vyrobit prakticky nedá - nebo vlastně dá, ale brzy by se zkazilo a hrozila by kontaminace mikroorganismy. Další zajímavostí je, že určité množství siřičitanů tvoří i samy bakterie vinného kvašení.Úžasný
Podle určitých vyjádření by So2 ve víně v běžných koncentracích (max 50mg/l dle zákona) neměl způsobovat zdravotní riziko (pokud ovšem není člověk na siřičitany alergický). Při vyšších koncentracích pak může způsobovat bolesti hlavy.
Toto umírněné tvrzení je však v kolizi s jinými tvrzeními z nevinařských kruhů - a to, že oxid siřičitý až tak úplně zdravotně nezávadný není (viz níže).

Důležité je (Simčo, a všichni, kteří jste si všimli, že Vám po víně slzí oči a máte rýmu) - že více SO2 se nachází ve vínech bílých, ve vínech s vyšším podílem cukru a ve vínech lahvových.
Pro alergiky je proto nejvhodnější pít menší množství vína červeného, suchého a sudového.Mrkající


A proč tedy vůbec o oxidu siřičitém píšu a proč doporučuji méně barevné sušené ovoce?Smějící se
Bohužel už se prokázalo, že konzumace SO2 není zrovna úplně ideální. Jeho dráždivé vlastnosti totiž mohou způsobit bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a astmatickou reakci (takže astmatici by si měli dávat větší pozor). Dále je známá přímo alergie na tuto látku - a ta se může projevovat různě - nejčastěji slzením, štípáním očí, svěděním kůže, rýmou a kýcháním.
V USA je SO2 zakázán v potravinách, které jsou zdrojem vitaminů, protože jak už jsem řekla v úvodu, moc se s nimi siřičitany nemazlí a v potravinách s SO2 obsah vitaminů klesá. Karcinogenní efektzatím pro malý počet výzkumů prokázán nebyl,

Nechci se na svět dívat černobíle. Možná existuje nějaký dobrý důvod, proč do potravin jako antioxidační přípravek přidává zrovna oxid siřičitý. Nicméně je jasné, že ve většině případů je jeho použití zbytečné. Nechtějme proto aby sušené meruňky byly jasně oranžové. Spokojme se s kokosem, který nemá zářivě bílou barvu. Koukejme se prosím na složení potravin a házejme do našich nákupních košíků takové hrozinky, brusinky, kysané zelí, které oxid siřičitý neobsahují. Mnohdy bývají v obchodech na výběr 2 balíčky stejné potraviny od jiného výrobce, cenově stejné, ale jeden z nich SO2 obsahuje, druhý ne. Pokud už budeme mít sušené ovoce se siřičitany, doporučuji je alespoň před konzumací opláchnout.
Nejvyšší koncentrace siřičitanů jsou ve víně, sušeném ovoci a některých ovocných šťávách.

Co se týče vína, podporujme vinaře z Jižní Moravy, kteří vyrábějí svá vína s láskou a v malém, snaží se síření vína co nejvíc minimalizovat a proto jej přidávají až na úplný závěr výroby. A ještě jednou pro připomenutí - nejméně siřičitanů obsahují vína červená, suchá (tedy s co nejmenším podílem cukru) a sudová.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 xy xy | 7. března 2015 v 16:22 | Reagovat

sířené ovoce fujajbl

2 Amálka Amálka | Web | 9. března 2015 v 17:10 | Reagovat

Složení si pečlivě pročítám a víno kupuji hlavně stáčené bílé, které na tom určitě nebude tak hrozně jako to lahvové. Jinak máš pravdu, že občas jsou vedle sebe dva úplně stejné balíčky téhož výrobku a stačí si jen vzadu na obale přečíst, co je zdravější. Poslední dobou se o to ale začíná zajímat čím dál víc lidí, naštěstí :-)

3 Lucka Lucka | 5. května 2016 v 7:05 | Reagovat

Skvělý :-)  :-D  8-)  :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama