Jak a proč jsem začla jíst pohanku

27. srpna 2015 v 11:54 | Janča |  Co jíme?
Krásný pozdně letní den všem, kteří opět po dlouhé době zavítali na můj blog. Stejně tak je to se mnou.. mám období, kdy místo psaní raději chodím ven, poznávám nové a dosud nepoznané a tak nějak mě to k blogování netáhne. Musím ale podotknout, že během této doby blogovací stagnace se mi nashromáždilo spoustu nových témat, o kterých bych sem ráda napsala a s vámi se o ně podělila. :-)

Máte rádi pohanku?
Já ji už od mala nemohla ani cítit. Hodně mi vadila ta její specifická, dle slov jiných "oříšková" pachuť, která ovšem v mém světě s oříšky mnoho společného neměla. Později jsem se o ní dozvěděla tolik pozitivních věcí, že mě to přesvědčilo, abych ji po letech zkusila znovu. Avšak všechny mé pokusy o přátelství s pohankou selhaly. Já a pohanka - nejméně pravděpodobný pár na světě.
Až pak, jednoho zcela obyčejného dne, se mi objevila na stole pohanková kaše s medem, oříšky a skořicí. Měla jsem hlad, a ono to nevypadalo až tak zle, tak jsem si řekla, že zkusím štěstí znovu. (přece jsem už velká holka a neměla bych být mlsná!Smějící se ) Před první lžící jsem si vybavila ty řeči o oříškové chuti....oříšková chuť...tak tedy budu v pohance hledat ty oříšky. A ono to šlo!!! Pohanková chuť se smísila s chutí lískových oříšků a ono to bylo vážně dobré.Mlčící



Pořídila jsem si tedy pohankovou krupici (od Šmajstrly - http://www.pohankovymlyn.com/ - je to český pěstitel pohanky z Beskyd a jeho pohanka je prostě nejlepší) a stala se pro mě velmi oblíbenou snídaní, která zasytí a povzbudí. Tady je recept, jak ji dělám já (musím zklamat odpůrce kravského mléka, s vodou to prostě není ono a nevím, jak bych měla mléko nahradit, aby to nestálo o 80Kč víc).



Pohanková ranní krupice pro 1 osobu:
→3 polévkové lžíce pohankové krupice
→250ml mléka (dávám ale třeba 200ml mléka a 50ml vody)
→skořice, med, nasekané oříšky
→ovoce (perfektní jsou ostružiny a nastrouhané jablko)

Do hrnce naleju mléko a až je trochu ohřáté, přisypu pohanku. Zahřívám až tak, že začne kaše pobublávat a míchám dokud pořádně nezhnoustne. Naleju na mělký talíř, posypu skořicí, přidám trochu medu a navrch nasypu oříšky. Skvělé je nastrouhat do kaše jablko a přisypat ostružiny.Usmívající se

A proč chtít, aby nám pohanka chutnala?
Pohanka bývala kdysi dávno v našich zemích oblíbenou obilninou, ale později, s příchodem bílé mouky a nadvlády pšenice, jsme na ni zapomněli. Až v poslední době nabývá znovu ztracenou slávu. Je to totiž jedna ze superpotravin. Obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Dále velké množství vitaminů skupiny B, cholin, rutin a vitamin E.

pohanka

Nejznámější je právě pro vysoký obsah bioflavonoidu RUTINU, který působí léčivě na cévy v celém organismu. Stará se o to, aby byly cévy pevné a pružné, proto je to látka, která je perfektní pro prevenci křečových žil, drobných rozšířených žilek, zvýšené tvorby modřin, praskání cévek v oku a také zvýšené krvácivosti, silné a dlouhotrvající menstruace. Nejsilněji takto působí spolu s vitaminem C, který tyto účinky násobí. Proto je dobré k pohance jíst syrovou zeleninu či ovoce. A společně s vitaminem E dokáže léčit již vzniklé chorobné změny na cévách. Snižuje tedy riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice (a všech dalších chorob, které jsou způsobeny ucpáním cévy).
Někdo by namítl, že je přeci jednodušší koupit si v lékárně Ascorutin, než si vyvařovat jídla z pohanky, aby dosáhl stejných účinků. Není tomu tak, protože uměle vyrobené tabletky s rutinem a vitaminem C nikdy nenahradí přirozený zdroj těchto látek v pohance, kde je ideální vyvážené složení a poměr všech cenných látek, které nejsou takto pohromadě náhodou - společně se doplňují a působí jako armáda. :)

Pohanka je také dobrá pro svůj obsah plnohodnotných bílkovin a také vlákniny, je to tedy potravina s nízkým glykemickým indexem (to zase někdy příště).

Pohanka by se měla jíst pravidelně, alespoň 3x týdně. Nejlepší je pohanku zpracovávat bez delšího vaření, pan Šmajstrla doporučuje pohanku pouze zalít vařící vodou a nechat pod pokličkou nabobtnat.

Tak co, připojíte se k pojídačům pohanky?Úžasný
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | 27. srpna 2015 v 12:02 | Reagovat

Hned jdu pohanku skusit máme ji doma koupenou tak hned tvůj recept a jdu na to! :-)

2 Lucie Lucie | 27. srpna 2015 v 12:08 | Reagovat

Výborně to vypadá jak to vařím!Jenom bych ráda vědela jaké oříšky?

3 TeddyBear TeddyBear | 27. srpna 2015 v 12:32 | Reagovat

Kdyby to nebylo dobré na cévy,tak se toho ani nedotkneš :-D

4 Janča Janča | 27. srpna 2015 v 13:07 | Reagovat

[3]: Drahý medvídku, není tomu tak. Vážně mi to teď zachutnalo. :-D

5 TeddBear TeddBear | 27. srpna 2015 v 13:41 | Reagovat

Pohanka Ti chutná, když nechutná jako pohanka :-P :-D

6 Amálka Amálka | Web | 29. srpna 2015 v 8:53 | Reagovat

Zajímavý článek, plný informací. Já pohanku taky moc nemusím, přítel jí občas šupne do polévky, tak to sním, ale moc nadšená nejsem. Kaše vypadá ale fajně, do toho bych šla. Občas si ráno dělám rýžovou nebo krupičku, tak zkusím někdy obměnu, když je tak zdravá. Uvidíme, třeba jí taky přijdu na chuť ;-)

7 Amálka Amálka | Web | 15. září 2015 v 21:34 | Reagovat

Tak už jsem kaši ochutnala a je docela dobrá. Myslím, že jsem ji neměla naposled :) Ještě ji musím vyzkoušet s těmi oříšky, poprvé jsem ji měla jen se skořicí.

8 ZraigClide ZraigClide | E-mail | 16. srpna 2017 v 0:53 | Reagovat

cialis coupon online memberlist
http://cialiswalmart.net - generic cialis at walmart
  cialis dosage remember me?
<a href="http://cialiswalmart.net">cialis over the counter
</a> - cialis 5mg topics
cialis and alcohol side effects joined

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama