Sůl nad zlato - nebo ne?

29. srpna 2015 v 13:33 | Janča |  Zdravé tělo, krásné tělo
Slyšíme to tak často všude možně, že už tu větu pouštíme jedním uchem dovnitř, druhým ven.
Solení prý není zdravé.
Někdo tvrdí, že jen pro lidi s nemocnými ledvinami, druzí, že pro kohokoli.
Já se domnívám, že pravda je někde mezi těmito dvěma možnostmi, blíže ale té druhé. Abych se dostala blíž k pravdě, našla jsem si několik vědeckých článků na zdravotnických webových stránkách, k tomu připojila některé znalosti z lékařské fakulty a zkusila si to všechno dát dohromady. A co že jsem se dozvěděla?

Lidské tělo nutně potřebuje během 1 dne přijmout 0,5g soli. Sůl, neboli chlorid sodný, je pro fungování organismu nezbytný, ale pouze v tomto malém množství. WHO doporučuje za den maximálně 3g soli.
A víte, kolik sní soli za jeden den průměrný Čech? 15 gramů. To je 30x víc, než potřebujeme.

sůl



Víte, co se děje, když přijímáme příliš mnoho soli? Zkusím to jednoduše vysvětlit Úžasný
Sůl na sebe v těle váže vodu, což má jednoduše řečeno za následek mimo jiné to, že v našich cévách stoupne objem krve (tělo totiž udržuje koncentraci soli ve svých tekutinách ve stálých hodnotách a když je krev slanější, musí ji "zředit", což udělá tak, že zadržuje vodu - máme žízeň a nechodíme tak často na WC). Vyšší objem krve v cévách působí vyšší tlak na stěnu cév, tedy zvýší se nám krevní tlak a cévy se poškozují; a jelikož vysoký tlak náš organismus nechce, začnou ledviny nadměrně pracovat, protože musí vyloučit vyšší množství soli a s ní i nadbytečnou vodu. Pokud toto děláme našemu tělu často - jíme soli vyšší mnžství než máme-, tak nějak se mechanismy na udržení normálního krevního tlaku otupí a postupně tělo považuje za normální vyšší a vyšší krevní tlak, tedy množství soli (a vody) v těle. A máme tu důsledek - lidé s vysokým krevním tlakem. Zvýšený tlak na stěny cév je tichý zabiják. Způsobuje poškození vnitřní stěny cév, na které se potom "lepí" zlý, LDL cholesterol, a tím zužuje průsvit cév. To se děje mnoho let, až se jednoho dne projeví infarktem, mrtvicí, zhoršeným okysličením mozku a tedy postupující demencí a zhoršením výživy celého těla v důsledku chorob cév.
Dalším důsledkem jsou také otoky, cítíme se nafouklejší, a to proto, že se množství vody nezvyšuje pouze v cévním řečišti, ale i mezi buňkami, tedy v tkáních. A protože ledviny jsou orgánem, který se snaží množství vody a soli v těle udržovat normální, tak je samozřejmě unavujeme a zatěžujeme, což může vést k jejich poškození (ale to až při opravdu nadměrném dlouhodobém solení, jinak jsou poměrně odolné).

:)

Jak se k tomu tedy postavit? Usmívající se
Možná vás překvapí, že nejvíce soli nezískáváme z dosolování námi vařených jídel, ale 75% soli máme z již hotových, koupených potravin jako jsou sýry, uzeniny, chipsy, slané tyčinky, olivy, naložené ryby ve slaných nálevech....ani pečivo nezůstává v obsahu soli příliš pozadu.
Pokud tedy máte chuť být na své cévy, srdce a ledviny hodní a nezadělávat si na jejich onemocnění, doporučuji přidávat do jídel méně soli, chuť hledat v samotných potravinách, dochucovat více nejrůznějšími bylinkami a kořením a snažit se omezit konzumaci chipsů, tyčinek, salámů, nekvalitních šunek a taky to zas tak nepřehánět se slanými sýry. Takže - víc bylinek, méně soli!

byl

Na závěr ještě jedna zajímavost o solení - je faktem, že na slanost si naše chuťové pohárky rychle zvykají a otupují se a potřebují silnější a silnější podněty; proto lidé zvyklí solit hodně, budou mít problém s méně slaným jídlem, protože nebudou cítit žádnou zajímavou chuť. Pokud ale vydrží nějakou dobu, vnímání jemnějších, přirozených a myslím že zajímavějších chutí samotných potravin se zvýší a dříve "normální" jídla jim budou připadat děsivě přesolená.

Tak hodně štěstí při nesolení a hledání opravdové chuti.Mrkající
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Terka Terka | E-mail | 30. srpna 2015 v 8:09 | Reagovat

Ahoj Jani.jsem stejného názoru ze příliš soli škodí.solim málo.slane bomby jako chipsy apod. Vůbec nejím nebo jen občas. A stejne když jsem byla u dr na celkovém rozboru krve řekl mi ze mam hodně presoleny organicmus a snažil se mi vnutit ze příliš solim což si teda opravdu nemyslím. Navíc hodně zadrzuju vodu.snazim se po porodu sundat nějaká kila.tuky jdou dolů ale voda ne a ne😡.nenapadá te cim by to mohlo byt a cim to spravit?hodně pít je už taky skoro fráze 😉.samozřejmě ze piju.jim hodně meloun okurky cuketu...

2 Daenerys Daenerys | Web | 31. srpna 2015 v 12:29 | Reagovat

souhlasím, že příliš soli tělu škodí, je to víc než jasné a navíc to je opravdu slyšet všude, ale i tak mám touhu solit všechno co není sladké a to až moc.. přesolené polévky, masa... všechno... občas jím sůl jen tak.. i když to mám zakázané od doktora, jsem hold rebel :-D  ale snažím se to omezovat.. vím, že mi to škodí...

3 Amálka Amálka | Web | 7. října 2015 v 18:18 | Reagovat

Moc pěkný článek a zajímavá fakta. Snažím se solení co nejvíce omezovat, ale určitě taky často překročím minimum. Se saláty je to ok, ale s polévkami už je to horší, tam solím víc :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama