Hřejivá dýně Hokkaidó a dýňová polévka se zázvorem

17. října 2015 v 14:31 | Janča |  Připravujeme jídlo
Podzim je tajuplný čas, kdy se všechno tak nějak ztiší a šustivých listů na zemi přibývá; zářivého slunce na druhou stranu ubývá a nám se prodlužují temné melancholické večery. Chladný vítr se víc a víc dostává pod svetry a bundy a tak jsou nejpříjemnější chvíle doma u krbu s čajem a miskou plnou teplé voňavé polévky z podzimních plodů. Jedna z nejlepších variant je dýňová polévka, a to nejlépe z malé roztomilé dýně s názvem Hokkaidó. Já osobně tyhle krémové, husté polévky ze sezónní zeleniny přímo miluju a tak se s Vámi podělím o jeden jednoduchý recept.Usmívající se

Dýně Hokkaidó má tak zvláštní název proto, že pochází původně z Japonska, z nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó (kam mimojiné japonci jezdí lyžovat Úžasný). To ale neznamená, že se k nám z takové dálky dováží; naopak se jedná o místní, sezónní produkt podzimu. Je mnohem menší než jiné dýně pěstované v naší zemi a jako jediná z nich se nemusí před zpracováním loupat. Má tvrdou, sytě oranžovou dužninu a velmi dobrou, nasládlou chuť trochu podobnou bramborám nebo pečeným kaštanům.


Poslední dobou je čím dál víc známá, s tím, jak se lidé začínají zajímat o zdravější životní styl. A ona opravdu do zdravého životního stylu patří; dá se upravit jako příloha - například dýňová kaše, nebo se používá jako hlavní surovina pro přípravu báječných krémových polévek, omáček, dá se péct nebo přidávat do těsta při sladkém pečení. Její využití je rozmanité. Nevinný

Kromě nádherné vůně, která se Vám ponese celým domovem, je dobré dýni na podzim zařadit do jídelníčku i proto, že je velmi zdravá a pomáhá tělu připravit se na náročné zimní období. Dýně je rezervoárem hlavně vitaminů skupiny B, C, betakarotenu, minerálů vápníku, hořčíku, železa a většího množství draslíku (zatímco na sodík je chudá což je blahodárná kombinace pro srdce a ledviny). Má vysoký obsah vlákniny a něktří jí přisuzují až léčivé účinky, protože je skutečně vitaminovou a antioxidační bombou. Je močopudná a váže na sebe toxické látky, které pomáhá dostat z těla ven. Dělá dobře hlavně lidem, kteří mají problémy s trávením, je skvělá na žaludek, slinivku a slezinu. Působí ochranně na ledviny a srdce.



...A teď se pustíme do jednoduché dýňové polévky se zázvoremUsmívající se Pro 2 lidi/2 večeře/1skutečně hladového člověka bude potřeba:

→1 dýně Hokkaidó
→1 velká cibule/ 2 malé cibule
→malý kousek zázvoru
→voda případně zeleninový vývar
→rozmarýn, muškátový oříšek, pepř, citronová kůra (koření prostě podle chuti, tohle jsou tipy :) )
→mléko/smetana
→zakysaná smetana na chuť
→celozrnné pečivo na přikusování

Nejprve si připravíme samotnou dýni. Není nutné ji loupat, slupka při tepelném zpracování změkne, i když se to tak zpočátku nejeví. Stačí ji jen pořádně umýt, rozpůlit a vydlabat z ní prostředek se semínkami. Nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky také a na olivovém či jiném oleji osmažíme do sklovita spolu s rozmarýnem. Přidáme dýni a smažíme na cibulce, dobré je v této fázi přidat trochu soli. Dýni takto tepelně upravujeme zhruba 5 minut, klidně i déle, ale tak, aby cibulka nezhnědla a dýně dost změkla. Tato fáze je hodně důležitá. :-)


Potom zeleninu zalijeme vodou tak, aby v ní byla úplně ponořená, přidáme kousek oloupaného zázvoru a vaříme zhruba 20 minut, dokud nebude dýně velmi měkká.Potom ponorným mixérem všechno rozmixujeme, přidáme mléko či smetanu na zjemnění a okořeníme ještě pepřem, muškátovým oříškem, případně jiným kořením dle chuti. Polévku podáváme pokapanou olivovým/dýňovým olejem a ozdobenou zakysanou smetanou; případně posypanou parmazánem. Musím se přiznat, že jsem se docela bála přidávat do jídla zázvor, ale byla jsem velmi příjemně překvapená, jak je s dýní skvělý. Dobrou chuť!!! Líbající Mrkající


Jaké jídla máte na podzim nejraději Vy? :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Amálka Amálka | Web | 21. října 2015 v 20:02 | Reagovat

Mňam, dýňovou polévku úplně miluju a už jsem ji letos jednou vařila. Určitě ale ještě stihnu repete a zkusím přidat i ten zázvor. To jsem ještě netestovala, ale počítám, že to bude moc dobré. A jaká jídla mám ráda na podzim? Je chladno, takže hodně jím polévky, různé omáčky a taky pečené zemáky v troubě. Ty dělám právě teď a už to tu začíná vonět ;-)

2 Sabča Sabča | Web | 31. října 2015 v 19:36 | Reagovat

super blog, zvu tě na svůj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama