První rande s avokádem (nevegan avokádová pomazánka)

3. ledna 2016 v 18:20 | Janča |  Připravujeme jídlo
Ahoj kamarádi Usmívající se!
Tak se zase vracíme do běžných dní, což bychom si mohli společně trochu zpříjemnit něčím dobrým. Úžasný

Dlouhou dobu jsem se odhodlávala k tomu soukromému setkání. Jen já a ono. Avokádo... Trochu jsem se obávala, že si nebudem mít co říctRozpačitý, ale nakonec jsme se poznali a musím říct, že to bylo velmi příjemné!Smějící se A z jednoho z nás nezbyl ani kousek, tak to bylo dobré. Smějící se
Dnes vám chci představit avokádo, mnohdy zahalené tajemstvím a lidmi tak trochu nepoznané.

Avokádo je, světe div se, ovoce a pochází ze stromu s pohádkovým jménem Hruškovec přelahodný (vážně Smějící se ). Od ostatních druhů ovoce se však poměrně dost liší. Na rozdíl od běžných druhů ovoce, které jsou tvořeny především vodou, sacharidy, vitaminy a minerály, je avokádo v obsahu živin mnohem bohatší. Někteří lidé je považují za superpotravinu. Je tvořeno zhruba z 25% tukem a to tukem velmi prospěšným, především mononenasycenými mastnými kyselinami. Obrovská dávka vitaminů, minerálů a dalších fytoaktivních látek je samozřejmostí, uvedu například velkou škálu vitaminů skupiny B, A, C, E a K, dále hořčík, draslík, mangan, železo, měď, vápník a zinek. Dokonce se může chlubit vyšším množstvím bílkovin ve srovnání s ostatním ovocem a zeleninou a 5% obsahem vlákniny. Doporučuje se při hubnutí (například jako náhrada majonézy - rozmačkáme avokádo, přidáme citron, sůl a koření podle našich představ), při problémech s menstruací i pro lepší soustředění. Ale řekla bych, že je to prostě perfektní obohacení jídelníčku a prospěje nám ve všech oblastech.

Ještě jedna dost významná výhoda avokáda je ta, že jeho slupka je vysoce odolná proti propouštění jakýchkoliv chemických postřiků (pesticidů apod), což zaručuje, že plod avokáda je čistý od těchto jedovatých, kontroverzních látek, které bohužel často potkáváme v jiných plodech pěstovaných ve velkém. U avokáda je tedy nálepka BIO zcela zbytečná a jedná se o zbytečné náklady navíc.


Prvním receptem, který jsem s avokádem vyzkoušela, je avokádová pomazánka:

1 avokádo (u nás je někdy obtížné natrefit na správně zralé, pokud máte tip na to, jak ho poznat v obchodě, dejte vědět)
→1 balíček lučiny
→1 stroužek česneku (domácího)
→1 malá cibule
→špetka pepře
→špetka soli
→šťáva z půlky citronu
→bazalka

Avokádo rozkrojíme podélně napůl a vyndáme ven velkou pecku. Přesvědčíme se čichem, jestli už není nahnilé a zkusíme jeho konzistenci vidličkou - jestli se lehce do avokáda zaboří, je správně zralé. Avokádo oloupeme a zakapeme v míse citronovou šťávou, to kvůli ochraně tuků před oxidací. Přidáme rozmačkaný česnek, cibulku nakrájenou najemno, sůl, pepř, lučinu a všechny přísady rozmačkáme vidličkou na pomazánku. Pokud bylo avokádo správně uzrálé, půjde to poměrně lehce, nevadí ani, pokud v pomazánce zůstanou menší nerozmačkané kousky. Podáváme namazané na topince a posypané bazalkou.

Dobrou chuť a pište vaše avokádové zkušenosti do komentářů!Mrkající
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bianca Bianca | Web | 3. ledna 2016 v 18:31 | Reagovat

Ešte som nikdy v živote nejedla avokádo... ale možno je to aj dobré. :D A tá pomazánka už z čítania vyzerá chutne.

2 Janča Janča | 3. ledna 2016 v 18:34 | Reagovat

[1]: Tak to vyzkoušej, je to jednoduché! :-)

3 Daeloth Daeloth | 3. ledna 2016 v 18:39 | Reagovat

Jak poznat zralé avokádo - já četla, že zralé je když je hnědé, ale bez černých skvrn - to jsou otlučené či nahnilé části.
Já mám avokádo moc ráda, je to fajn zpestření jídelníčku. Většinou jsem líná a tak si ho jen mažu na chleba jako máslo, ale Tvá pomazánka vypadá tak chutně!! Musím opět zkusit :)

4 Janča Janča | 3. ledna 2016 v 18:43 | Reagovat

[3]: Díky za tip :). Ono je ještě třeba rozlišit dvě odrůdy avokáda, jedno je takové tmavě hnědé až černé hrbolaté a druhé má hladší světleji zelenou šlupku. A pak ještě poznat, jestli je nahnilé, je to těžké :-) To si mažeš opravdu jenom tak? Nebo s nějakými bylinkami třeba? :-)

5 Laxativum Laxativum | 3. ledna 2016 v 18:51 | Reagovat

Zralost avokáda je nekonečnou otázkou.
Většinou je nezralé, nezralé a nejednou příliš zralé.
Dokonce se to dostalo na wikihow!
http://www.wikihow.com/Choose-Avocados 8-)

6 Daeloth Daeloth | 30. ledna 2016 v 11:21 | Reagovat

[4]: Mažu si ho jen tak a na to třeba plátek sýra. Prostě jako máslo. Jinak i když mi rozpoznávání zralých avokád vždy vycházelo, po Tvém příspěvku jsem si běžela jedno koupit do obchodu na pomazánku, vypadalo zralé a bylo úplně tvrdé! Takže to nebude tak jednoduché, jak jsem si vždy myslela, měla jsem asi doposud jen štěstí :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama