Jáhlová kaše na sladko-skořicovo

17. května 2016 v 23:42 | Janča |  Připravujeme jídlo
Znáte jáhly?Usmívající se
Jáhly jsou obilnina, žluté kuličky vznikající loupáním prosa setého. V dávné minulosti byly jáhly naší tradiční potravinou, ale kvůli obtížnému pěstování se objevovaly na talířích především jako sváteční potravina. Později je nahradila levnější, ale cizokrajná rýže. Typickým pokrmem, který si naši slovanští předci z jáhel připravovali, byl jáhelník - sladký ovocný pečený jáhlový dezert. Ten mám v plánu taky vyzkoušet a pak se s vámi podělit o výsledek.

Skvělé na jáhlech je to, že mají moc příjemnou, jemnou, oříškovo-máslovou chuť a jsou nesmírně bohaté na živiny, především komplexní sacharidy a obsahují i určité množství bílkovin. Mají samozřejmě nízký glykemický index (jako téměř všechny přirozené, celistvé potraviny), to znamená, že zvedají hladinu krevního cukru postupně, nasytí na delší dobu a tím omezují chuť na sladké. Jsou přirozeně bezlepkové, výrazný je obsah železa a vitaminů skupiny B.

Dají se připravovat na slano i na sladko, na slano kdekoliv místo rýže a třeba i místo rizota udělat jáhloto Usmívající se. Dnes mám ale pro Vás nápad, jak si z jáhel jednoduše připravit kaši na sladko, výborná je třeba k snídani.


Potřebujeme pro 2 hladovce:
→malý hrnek jáhel
→2,5x tolik mléka/rostlinného mléka/půl na půl s vodou
→špetku soli
→dobroty na vrch dle chuti - datlový sirup, med, skořici, kakao, namleté oříšky, semínka, ovoce nakrájené na malé kousky, kokos....

Jáhly je velmi důležité před vařením několikrát spařit vroucí vodou, abychom je zbavili případné hořkosti (což se u nich stává při delším skladování).Po spaření nasypeme jáhly do hrnce, zalijeme mlékem a přidáme malou špetku soli. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Když je vaříme kvůli kaši, klidně je můžeme i trochu rozvařit, nevadí tedy i delší čas. Po uvaření ještě v hrnci přidáme med nebo datlový sirup a rozdělíme na talíře. Na vrch si samozřejmě můžete dát na co máte chuť, já ji ale miluji se skořicí a oříšky nakrájenými najemno nebo rozemletými v mlýnku. Úplně na závěr ji pokladu kousky ovoce, výborné je kiwi a nebo jakékoliv sezónní ovoce (třeba jahodyyyy!.Úžasný

Přeji dobré pochutnání! <3
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daeloth Daeloth | 18. května 2016 v 9:24 | Reagovat

Mňam, slovanský pokrm bohatý na železo, to si musím uvařit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama