Kosmatice - dobrota z květu bezu černého

27. května 2016 v 20:24 | Janča |  Bylinky a jiné rostlinky
Tak se nám měsíc květen chýlí ke konci a s tím všude v krajině rozkvétají bílé vějíře květů bezu černého. Když jsem teď několikrát jela vlakem z Olomouce do Ostravy, nemohla mě ta bělavá záplava nechat chladnou.Usmívající se

Kvetoucí keř bez černý není jenom krásný na pohled, ale také nádherně voní. A co víc - jeho květenství se dají jíst!Úžasný

Dnešním článkem vlastně trochu navazuji na předchozí článek o staročeských jáhlech - stejně tak i květy bezu obalené v těstíčku a osmažené na pánvi jsou dávnou českou pochoutkou, která bývala velmi oblíbená. A říkalo se jí kosmatice. Dá se jíst nasladko - v těstíčku podobném tomu na palačinky, posypaná skořicí a cukrem, nebo i na slano.

A tak se při procházce venku zkuste zastavit na okrajích lesů a luk, kde bez rád roste, a natrhejte si pár květenství - nejlepší jsou polorozvinuté, plné květy. Kosmatici dělám jedenkrát za rok, je to taková oslava příchodu měsíce června, dobrota, kterou si můžeme dát jen v krátkém časovém úseku z celého roku. Tak směle do toho!Mrkající


Budeme potřebovat:
→9 kusů plnějších květenství bezu
→300 ml kefíru
→140 g hladké mouky - lépe celozrnné
→1 lžička prášku do pečiva
→1 lžička skořice
→trochu cukru/jiného sladidla


Květy opláchneme ve vodě a osušíme na utěrce. Ze surovin, které jsem vypsala, si připravíme těstíčko, mělo by být trochu hustší než na palačinky - tak, aby po namočení květů zůstalo v nich. Na pánvi si rozehřejeme silnější vrstvu oleje/sádla a květ namočený v těstíčku smažíme na mírném plameni zhruba 5 minut - do zlatova. Potom odstřihneme přebývající stopky a smažíme i na druhé straně. Pokládáme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk a posypeme směsí skořice s cukrem (párkrát za rok neuškodí! S vyplazeným jazykem).
Věřte, že se Vám nádherně provoní celý dům a ještě přiběhnou sousedi!

Dobrou chuť. Usmívající se A nezapomeňte mi do komentářů napsat, jestli jste to zkusili, nebo jestli kosmatici znáte!Nevinný
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 H H | 28. května 2016 v 16:41 | Reagovat

Uplne jsi me navnadila, mam na ne silenou chut.

2 Janča Janča | 28. května 2016 v 17:01 | Reagovat

:-) Uděláme si je!

3 Amálka Amálka | Web | 3. června 2016 v 9:07 | Reagovat

Zrovna jsem přemýšlela, že si ji o víkendu uděláme. Už jsem toto jídlo kdysi dávno jedla, ale určitě ne se skořicí, tak vyzkoušíme, díky.
PS: jinak stále se díky Tvé radě otužuji a je to super :) Zpočátku celkem mazec, ale teď už mi to ani nepřijde.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama