Těstoviny s tempehem, rajčaty a listovým špenátem

15. června 2016 v 11:58 | Janča |  Připravujeme jídlo
Taky máte tak rádi těstoviny na všemožné způsoby? Usmívající se
Tentokrát mám pro vás recept na jednoduché jídlo nadupané živinami, které je hotové během půl hodiny. Bílkoviny v něm zajišťuje především TEMPEH - jediná potravina ze sóji, kterou jím, protože je vyrobená přirozeně, fermentací sójových bobů. Tempeh je tradiční potravina nejvíce používaná v Indonésii. Fermentací se v sóji přemění ony rozporuplné látky, které obsahuje "za syrova" - tj. hlavně látky napodobující estrogeny, na jiné, zdraví prospěšné, a zůstane nám potravina plná kvalitních bílkovin, kterou se dá jednoduše nahradit maso. Navíc moc dobře chutná, hlavně když se osmahne nakrájená na kostičky na oleji. V takové úpravě se dá zcela s přehledem použít všude tam, kde se hodí osmažená slanina. Většinou se dá sehnat buď ve formě "natural", uzený nebo marinovaný. U mě jednoznačně vede marinovaný tempeh. Ale zkuste sami, a uvidíte.Usmívající se

CELOZRNNÉ TĚSTOVINY používám mnohem raději než ty bílé, protože je v nich o dost víc železa, hořčíku, vitaminů skupiny B, vlákniny i dalších důležitých látek. Taky mi přijde, že mají lepší chuť, takovou bohatší. Ale vždycky záleží, jaké kupujete.Smějící se Navíc, objevila jsem u nás jednu zdravou výživu, ve které vyjdou všechny druhy celozrnných těstovin levněji (i o dost) než ty běžné ze supermarketů. Takže cena rozhodně není problémem.



Takže, co budeme potřebovat?
→listový špenát - čerstvý nebo mražený
→1 konzerva nakrájených rajčat/čerstvá rajčata během sezóny
→marinovaný tempeh - množství dle chuti, já jsem použila polovinu
→1 stroužek česneku
→celozrnné těstoviny
→sůl, pepř, olej, oblíbené koření (třeba bazalku) - však to znáte

A jak na to?
Nejprve si na oleji osmažíme tempeh nakrájený na malé kostičky, nezapomeneme ho přitom trochu posypat solí. Smažit můžeme docela dlouho, aby byl krásně zlatavý a křupavý. Potom k němu přisypeme bazalku a ještě chvilku spolu prohřejeme. Pak přichází na řadu špenát. Pokud jste použili čerstvé španátové listy, je dobré je pokrájet na malé kousky a vhodit je do pánve. Mražené špenátové listy krájet nemusíme.Smějící se Až špenát trochu povolí, přidáme rajčata nakrájená na kostičky, případně přilejeme trochu vody. Necháme pobublávat zhruba 5-10 minut, mezitím co se nám vaří těstoviny. Na závěr si prolisujeme česnek a okořeníme jím téměř hotové jídlo, které můžeme zjemnit lžičkou medu, případně přisolit nebo opepřit. Jeětě chvilku prohřejeme, uvařené těstoviny slijeme a máme hotovo.
Podáváme posypané parmazánem, s lístkem bazalky na vrchu.Nevinný

Tip! Osmažené kostičky tempehu si můžeme udělat zvlášť a posypat jím těstoviny až na talíři.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Cuketič Cuketič | 15. června 2016 v 12:33 | Reagovat

Když se podívám na tu fotku, vidím olivy. Zřejmě je to špenát. I když ty olivy by se tam taky hodily. 8-)

2 Janča Janča | Web | 15. června 2016 v 12:36 | Reagovat

[1]: Je to špenát ve tvaru oliv :D

3 Lucka Lucka | 15. června 2016 v 15:24 | Reagovat

Zajímavý nápad :-D

4 Magicmax Magicmax | Web | 10. července 2016 v 10:32 | Reagovat

Já mám ve zvyku že denodenně projíždím jiné blogy a dělám si tak přehled ale ze všech zaměřených na životní styl si byla ty na kterou jsem nejlépe vzpomínal. Prostě ta nejlepší. S prodavačkou v zdravé vyživě jsem si jen díky tvému článku povídal o čokoládových bobech. S holkama jsem jednou probíral pampeliškový med a málem ho i získal! Ani si nemusím projíždět jaké články si psala protože na tito sem si vzpoměl úplně sám. Hele - proč píšu. Na na Webtrhu někdo hledá z blogerů a podobných někoho na psaní o životním stylu. https://webtrh.cz/349562-hledame-redaktory-magazin Je to čerstvý inzerát. Zatím nikdo neodpověděl.

5 Magicmax Magicmax | Web | 10. července 2016 v 10:37 | Reagovat

Jinak to se mi moc nestává aby mně nějaký blog tak moc zaujal či vůbec se mi vlil do paměti.

6 Amálka Amálka | Web | 15. července 2016 v 21:42 | Reagovat

Supr tip, díky :) Tempeh jsem nejedla už tak půl roku, tak bych si ho mohla zase někdy udělat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama