Cuketová mňam buchta s rumem

2. srpna 2016 v 21:26 | Janča |  Připravujeme jídlo
Taky už nevíte, co s cuketami?Smějící se Křičící Cukety jsou vděčná zelenina - vezmou na sebe chuť čehokoliv, s čím je smícháme. Mají kouzelnou schopnost schovat se v buchtách a změnit jejich strukturu v krásně vláčnou a kyprou.
Navíc všichni dobře víme, jak jednoduše rostou a během léta se na záhonech neúnavně vynořují nové a nové cuketí kousky. Teď jsou cukety všude - a kdekdo z vesnice vám jich pár s úlevným úsměvem předá.Smějící se

Cukety obsahují mnoho vody, ale také vlákniny a není to tak, jak si mnoho lidí myslí - že by nic cenného dál neobsahovaly. Naopak - spektrum vitaminů i minerálů, které obsahují, je velmi pestré (nejvíc jich je ve slupce, proto domácí cukety doporučuji neloupat, nebo jen částečně) Mrkající . Abyste mi věřili, kopíruji je zde: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K + nevitamíny vápník, hořčík, karoten, draslík a fosfor. Blahodárně působí na činnost ledvin a tím pomáhají detoxikovat organismus.

Ještě než se konečně dostaneme k receptu na buchtu, doporučím vám jednu věc - vždy dávejte přednost menším, mladým cuketám - obsahují více živin a mají výraznější chuť.


Až se vám tedy znenadání ocitne v ruce středně velká cuketa nebo dvě menší, nažhavte své chuťové pohárky a pusťte se do následující jednoduché buchty, na kterou potřebujete v kuchyni najít:

→3 vejce šťastných slepic
→3/4 hrnku cukru
→1 lžička skořice
→půl hrnku oleje
→100g namletých ořechů/kokosu/nebo nic a přidat víc mouky
→1 hrnek polohrubé mouky
→1 hrnek celozrnné (špaldové) mouky
→1 prášek do pečiva
→2 lžíce rumu
→300-350g najemno strouhané cukety ze zahrádky, oloupat je můžete, pokud vám z jakéhokoli důvodu vadí zelené kousíčky v budoucí buchtě

VARIANTY PRO DOBRODRUHY Úžasný:
♥ můžete přidat 1 najemno nastrouhanou mrkev
♥ celozrnnou moukou můžete nahradit úplně všechnu bílou mouku
♥ cukru dejte kolik zrovna vám vyhovuje (samozřejmě můžete zkusit i jiný druh slazení, ale upozorňuji, že rychlý zdroj glukózy jsou všechny, některé navíc i fruktózy, která škodí našim játrům, pokud není přirozeně v ovoci)

Všechny přísady smícháme (nejlépe je vždy začít vejci a cukrem). Usmívající se Vzniklou hmotu nalejeme do vyššího menšího plechu a pečeme v nahřáté troubě zhruba na 160°C a pečeme do zlatova, trvá to odhadem 25 minut. Dobré je buchtu zkusit špejlí. Necháme vychladnout a můžeme potřít povidly nebo nějakou kyselejší marmeládou, ale není to nutné. Pište, jestli se povedla a taky klidně vaše cuketové nápady do komentářů!Mrkající
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 XY XY | 3. srpna 2016 v 10:10 | Reagovat

Prosim upec to Jani. Dame si s kafickem odpoledne. Uz se tesim.

2 Janča Janča | 3. srpna 2016 v 11:37 | Reagovat

Upecu to na zitra, dnes delam pruvodce v Olomouci :)

3 Jančina sestra Jančina sestra | 3. srpna 2016 v 14:59 | Reagovat

Musím dodat, že se velice snadno dělá a přestože je z prapodivných ingrediencí (nemám ráda cuketu), tak mně a zbytku rodiny - příživníkům - ohromně chutnala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama