Óda na borůvky ♥

10. srpna 2016 v 17:55 | Janča |  Co jíme?
Během letošního léta nám jehličnaté lesy bohatě nadělily sladkou záplavu tmavomodrých borůvek. A protože borůvky nejsou jen tak ledajaké ovoce, zaslouží si, aby měly na mém blogu svůj vlastní článek. Smějící se Mrkající Zajímá-li vás tedy, proč se vůbec namáhat sběrem těchto drobných, kouzelných plodů borůvčí a proč alespoň jednou za rok pořádně zfialovět, vytrvejte ve čtení. Úžasný Informace jsem našla v odborných farmakologických článcích, tak myslím, že budou stát za to.Mrkající


Borůvky, jak už jsem naznačila, nejsou obyčejným bobulovitým ovocem. Jsou nejspíš to nejzdravější ovoce, které v České republice vůbec můžeme přirozeně nalézt. Plody i samotné listy borůvky černé jsou potenciálními zdroji látek významných pro prevenci - tedy zdravou výživu - a pro léčení některých nemocí.
Borůvky mají protirakovinné, protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační vědecky prokázané účinky.


→Plody obsahují mimořádně vysoce účinné antioxidanty - tedy látky, které zpomalují stárnutí a poškozování buněk našeho těla. Antioxidanty pomáhají bojovat proti narušování molekul naší DNA (čemuž jsme dnes kvůli znečištěnému životnímu prostředí vystaveni více než kdy předtím) a tím mohou mimojiné zabraňovat propuknutí rakoviny. Jedna z těchto látek zachycujících volné radikály je v borůvkách patrná na první pohled Usmívající se - jedná se totiž o velmi silné červenofialové barvivo myrtilin (a jeho příbuzné ze skupiny antokyaninů), se kterým se asi většina z nás osobně zná.S vyplazeným jazykem

→Myrtilin, který je obsažen i v listech, je zároveň látkou, která patří mezi glukokininy a snižuje hladinu cukru v krvi - to znamená, že je významný pro lidi s náběhem na cukrovku nebo přímo diabetiky.


→Plody borůvky černé působí významně proti průjmu a střevním potížím a to jak čerstvé, tak sušené nebo mražené.

→To, že působí desinfekčně pomáhá nejen při potížích se střevy, ale látky v borůvkách také pomáhají léčit a chránit sliznici v dutině ústní a celém trávicím traktu a jsou účinné při všech možných infekcích.

→Borůvky chrání cévy, zlepšují prokrvení celého těla včetně končetin, jsou mírně močopudné - mají příznivý účinek na ledviny a močové cesty, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.

→ Jsou významným zdrojem mnoha vitaminů, včetně vitaminu C.

Jak vidíte, borůvky, naše české skryté bohatství, opravdu stojí za to v létě (nejvíc borůvek roste na přelomu července a srpna, ale záleží na nadmořské výšce lokality) šetrně sbírat a borůvčích porostů v lesích si vážit.Mrkající Dobré je borůvky po sběru zamrazit, my je doma mrazíme obalené malým množstvím cukru krystal, který udrží jednotlivé bobulky oddělené. Tak co, taky jste dostali chuť na kynutý borůvkový koláč?Úžasný


________________
Zdroje odborných informací:
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/03/09.pdf
Jirásek - Kapesní atlas léčivých rostlin
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sylvee Sylvee | Web | 11. srpna 2016 v 14:23 | Reagovat

Miluju borůvky prakticky v jakékoliv úpravě, i jen tak samotné. Ale to sbírání.... :-(

2 Laxativum Laxativum | 21. srpna 2016 v 19:33 | Reagovat

Zatím nejlepší článek!

3 Boruvky Boruvky | Web | 8. září 2017 v 15:33 | Reagovat

Mnam mnam boruvky jsou super do knedliku :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama