Pečená dýně s plackami a dipem ze zakysané smetany

7. října 2016 v 14:21 | Janča |  Připravujeme jídlo
Ahoj všichni dnešní návštěvníci mého blogu!Usmívající se Máte chuť zkusit nový recept?

Abychom dýni neukrajovali její velkolepost a nepřisoudili jí slávu pouze v podobě dýňové polévky, připravila jsem pro vás dnes trochu jiný způsob, jak dýni k jídlu zkrášlit.Mrkající Musím přiznat že mě inspiruje kuchyně mojí báječné spolubydlící♥ na novém bytě a ta mě také nasměrovala k následujícímu podzimnímu pokrmu.


Na oběd budeme potřebovat:
  • PEČENÁ DÝNĚ
→1 dýně Hokkaido (může být samozřejmě i jiný typ dýně, ale ty nezapomeňte oloupat)
→případně další zelenina, kterou najdete doma - brambory, mrkev, červená řepa
→koření podle chuti (já dala grilovací koření s medvědím česnekem)
→rostlinný olej
→sůl

Nejdřív dáme péct dýni. Dýni Hokkaido pořádně ostrým a velkým nožem s opatrností rozpůlíme, z vnitřku vydlabeme lžící dřeň se semínkami a následně dýni i se šlupkou rozkrájíme na kousky požadovaného tvaru. Můžete ji nakrájet do tvaru větších hranolků, kostek, ale klidně i kytiček.Smějící se V míse kousky smícháme s olejem a rozprostřeme je na plech, nejlépe pokrytý pečícím papírem. Na plechu kousky dýně ochutíme. Osolíme, opepříme a když máme, přidáme oblíbené koření. Vložíme do trouby a pečeme při 180°C zhruba půl hodiny.

  • PLACKY Z PATIZONU
→1 patizon nebo 1 větší cuketa
→2 vejce od šťastných slepic
→mouka (celozrnná pšeničná/ovesná/ječná/žitná/hrachová/pohanková..)
→sůl, koření (dobrá je majoránka)
→1 stroužek česneku
→pomleté lněné semínko, případně jiná semínka


Patizon oloupeme a nahrubo nastrouháme. Necháme chvíli odstát, a vymačkáme z něj vodu. Vmícháme 2 vejce a potom mouku - typ podle vlastního uvážení. Já si rozemlela v mlýnku na kávu ječné vločky a lněná semínka a přidala celozrnnou žitnou mouku. Umícháme těsto, které by mělo být hustší než na lívance. Přidáme sůl, koření dle chuti, případně semínka a rozmačkaný česnek. Těsto necháme 5 minut odležet a smažíme na oleji. Kdo nechce smažit, je možné placky upéct v troubě na pečícím papíře, pokapané olejem. Pečeme zhruba 20 minut při 180°C.

  • DIP ZE ZAKYSANÉ SMETANY
A aby nám to všechno spolu ještě lépe chutnalo, připravíme si lehký dip:
→zakysaná smetana
→1 stroužek česneku
→sůl
→bylinkové koření/tymián/bazalka

...když pak máme hotovou pečenou dýni i placky, všechno si krásně naservírujeme na talíř a namáčíme v zakysané smetaně. Přeji dobrou chuť a ještě podotýkám, že pečené dýni to bude slušet i s jinou přílohou, například s jáhlami, kuskusem, pohankou... Usmívající se

Budu ráda, když napíšete, jestli jste recept zkusili! Mějte se krásně podzimně.♥
Vaše Janča
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Amálka Amálka | Web | 11. října 2016 v 15:11 | Reagovat

Skvělý nápad, právě jsem si chtěla upéct k večeři zemáky a dýni mám zrovna doma taky, supr :-) ps: pěkný podzimní podklad blogu.

2 alenka alenka | 21. října 2016 v 22:30 | Reagovat

Tady najdete vše co potřebujete vědět o zdravé výživě www.fittyn.cz

3 Amálka Amálka | Web | 24. října 2016 v 21:48 | Reagovat

[1]: výborné to bylo ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama