Svůdně červené šípky (Růže šípková)

2. října 2016 v 22:28 | Janča |  Bylinky a jiné rostlinky
V době, kdy se září potkává s říjnem začínám být neklidná. Ti, kteří mě dobře znají, mi dají za pravdu. Smějící sePodzim je mé nejmilejší období a vždy, když začnu cítit ve vzduchu jeho tajuplnou vůni, mě to začne táhnout do lesů, polí a luk, daleko od všeho denního ruchu. Venku tak nějak pomaleji chodím, zato zhluboka, s přimhouřenýma očima, dýchám ten jiskřivý vzduch a čas od času se mi na tváři rozlije blažený úsměv - to když v trávě objevím zakutálený lesklý kaštan, pod nohama zašustí zbarvené listí, nebo když u kraje cesty potkám keř obsypaný líbivě červenými šípky.



Tak se stalo, že mě letos kouzlo podzimu vytáhlo daleko za Olomouc, tam, kam doléhal už jen rachot vlaků a za zříceninou prastarého hradu se rozprostíraly hluboké tiché lesy a pláně odkvetlých luk. Jela jsem tam poprvé v životě natrhat šípky. A taky jsem při tom potkala sama sebe. Usmívající se Vyražte do podzimní krajiny také a nezapomeňte si tyhle voňavé poklady přinést domů. A až bude v zimě na ulicích praštět mráz a sníh se bude lepit na okna, hrnek horkého šípkového čaje nádherně prohřeje domovMrkající. Věřte, že když bude z vlastnoručně nasbíraných šípků, bude vám chutnat ještě tisíckrát víc.

Dnes se s vámi podělím o to, co jsem o šípcích všechno zjistila.

1. Sběr
Nyní, na přelomu září a října je nejvhodnější doba ke sběru plodů růže šípkové - šípků. Jednotlivé zdroje se vždy úplně neshodují, ale většina autorů praví, že šípky určené k sušení na čaj by se měly sbírat ještě před tím, než je sežehne první mrazík. Růže šípková je u nás velmi rozšířený keř, který nejčastěji lemuje polní cesty a cesty u lidských obydlí. Nádherné vonné květy se po opadnutí okvětních lístků mění na červené "bobulky", které bychom měli sbírat až když jsou opravdu dozrálé - sytě červené a ještě tvrdé. Při sběru sami poznáte, že ne všechny šípky jsou tvrdé - mnohdy narazíte na změklé šípky, které už však ke sběru nejsou vhodné. Sbírat můžeme šípky všech planých růží - jejich tvar se liší od drobných, velmi protáhlých, po velké a bachraté.


2. Sušení
Po úspěšném sběru bychom měli šípky co nejdříve, co nejšetrněji a nerychleji usušit, protože se lehce zapaří a také ztrácejí cenné látky - velmi nestabilní je především vitamin C, jehož vysokým obsahem vynikají. Šípky je možné před sušením rozkrájet na poloviny, aby usušení proběhlo rychleji. Pokud ale necháme šípky vcelku, není to chyba, protože zase ochráníme obsah bobulky před vzdušným kyslíkem. Někomu se pak ale nedaří je usušit dokonale.
Já je sušila rozpůlené, na pečicím papíře v troubě, při teplotě kolem 40°C - nechávala jsem dvířka od trouby pootevřené. Takto sušení trvalo zhruba 3 dny. Opět se návody k sušení liší, někdo doporučuje pomalejší sušení při nízké teplotě (tak, jak jsem to udělala já), jinde jsem se zase dočetla, že šetrnější je šípky usušit rychle při vyšší teplotě, kolem 60-80°C. (Tak nevím - není k dispozici žádný výzkum, který by množství zbytkového vitaminu C v šípcích při obou způsobech sušení zmapoval. Vyberte si podle citu. Smějící se )

3.Uskladnění
Po zdárném usušení, které poznáte podle toho, že šípky zkřehnou, je důležité je správně uložit. Já používám na všechny sušené bylinky papírové sáčky - s popiskem (název léčivky a rok sběru). Sáčky uzavírám do krabice. Šípky bychom neměli skladovat déle než rok - po této době je už všechen vitamin C ve věčných lovištích.

4.Použití - příprava čaje♥
Výše zmíněný sběr a sušení počítá s tím, že si budete chtít později z šípků připravit čaj, což je nejběžnější způsob využití. Jinak se také dá vyrábět šípková marmeláda nebo šípkové víno, ale o tom již dnešní článek není. Kvůli nestabilitě vitaminu C je vhodné čaj nepřipravovat klasickým způsobem přelitím vroucí vodou, ale připravit jej buď:
zcela "za studena": Menší hrst sušených šípků zalijeme studenou vodou a necháme přes noc louhovat. Ráno roztok přecedíme přes jemné sítko, ještě lépe přes pláténko (abychom se zbavili poměrně agresivních chloupků šípku) a šetrně zahřejeme na teplotu příjemnou k pití. Takovým způsobem přípravy zachováme vysoké množství vitaminu CUsmívající se
napůl za studena, napůl přelitím vroucí vodou: Klasickým spařením se z šípků zase macerují jiné prospěšné látky, proto je možné dávku šípků rozdělit napůl. Jednu necháme namočenou ve studené vodě přes noc a připravíme způsobem, který jsem již popsala a druhou polovinu zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Oba výluhy pak smícháme. Takový šípkový čaj bude bohatý jak na vitamin C, tak i na bioaktivní látky, které šípky propouštějí až v horké vodě.Mrkající

5.Bohatství šípků
→Droga z šípků je značně bohatá na vitamin C (kolem 450mg/100g!!! - pro srovnání citron: 53mg/100g) a obsahuje soubor látek, které jeho účinky podporují. Jedná se zejména o tzv. P-faktor = rutin, který zároveň zesiluje stěnu cévních kapilár.
→Dále šípky obsahují vitaminy B1, B2 a provitamín A.
→Doprovodné účinné látky jsou cukry, organické kyseliny, slizy a třísloviny.

6.Kdy si šípkový čaj uvařit?
Šípky jsou drahocennou léčivkou při léčbě onemocnění z nachlazení, pro zvyšování imunity a urychlení uzdravování z nejrůznějších nemocí; pomáhá při infekčních chorobách ledvin a močových cest; také se uplatňuje při jarních únavách, při těhotenství, proti zvýšené krvácivosti dásní, jako mírný regulátor střevní činnosti a jako prevence proti chřipce.

Tak co, sbíráte šípky?Usmívající se

Hlavní zdroje:
Václav Jirásek a kol. - Kapesní atlas léčivých rostlin.
Kuchařka ze Svatojánu
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 3. října 2016 v 14:19 | Reagovat

Taky jsem byl s prckem včera na šípkách. Ale ne za účelem sušení, ale večer jsme se mořili se šípkovou marmeládou a sirupem :)

2 Janča Janča | 3. října 2016 v 14:23 | Reagovat

[1]: Tak to musela byt taky radost!! Na marmeladu se chystám příště. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama