Houbičkové jáhloto se špenátem

1. března 2017 v 22:13 | Janča |  Připravujeme jídlo
Milí spoluchutnající Usmívající se, dneska pro vás mám malou jídelní inspiraci. Pokud máte rádi rizoto a houby, určitě budete nadšeni i z následujícího pokrmu, který je o trochu víc česky místní. Jak asi víte, rýže u nás neroste, naproti tomu jáhly (neboli proso) se u nás pěstovaly od nepaměti. Rýže v poměrně nedávné minulosti české jáhly vytlačila z našich talířů, což je škoda. Uvařené jáhly mají velmi podobnou, jen o něco oříškovější, chuť jako bílá rýže a co se týče výživné hodnoty, jsou na tom lépe - obsahují více bílkovin a hlavně mají nižší glykemický index - ve srovnání s loupanou rýží, takže zasytí na delší dobu a není snadné po nich přibrat Mrkající.


Až budete mít chuť si trochu zpestřit jídelníček a vyzkoušet lahodné jídlo, stačí si ulovit:
→malou misku jáhel (nejlépe z České republiky, pozor, po uvaření zvětší svůj objem zhruba třikrát)
→žampiony nebo jiné houby
→listový špenát čerstvý nebo mražený
→mladý hrášek čerstvý nebo mražený
→kari koření
→kvalitní sýr

Jáhly v jemném sítku spaříme vroucí vodou, abychom se zbavili jejich případné hořkosti. Poté je vsypeme do hrnce, zalijeme asi trojnásobným objemem vody, osolíme a vaříme zhruba 20 minut, během té doby by se měla veškerá voda do jáhel vsáknout.

Mezitím si osmahneme na oleji nebo másle nakrájené houby, přilijeme trochu vody, přidáme špenát, kari koření a sůl, a vše společně dusíme 10-15 minut, aby se chutě a vůně krásně prolnuly. Ke konci do směsi přisypeme hrášek.
Jakmile jsou jáhly uvařeny, smícháme je s připravenou zeleninovo houbovou směsí. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme polníčkem, rukolou nebo jakoukoliv jinou čerstvou zeleninou podle nálady, chuti a sezóny.Nevinný Mrkající

Přeji dobré chutnání!Líbající
A jdu se učit na státnice. Smějící se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama