Maté - rozjitřující nápoj z cesmíny paraguayské

19. ledna 2018 v 23:39 | Janča |  Co jíme?
Jestliže prahnete po omamném, voňavém a přitom k tělu velmi přátelském horkém nápoji, který vám umožní zůstat na lovu bez jídla několik dní a nocí - a nebo prostě potřebujete jen rozpálit vaši vnitřní energii v kteroukoli denní či noční dobu - sežeňte si sypané sušené lístky cesmíny paraguayské a uvařte místo kávy maté. S vyplazeným jazykem

Cesmína paraguayská je vysoký strom rostoucí v jižní Americe a silných účinků výluhu jejích lístků si již kdysi dávno povšimli tamější indiáni kmene Guaraní. Maté je nápoj, který má tisíciletou tradici a indiáni si jej připravovali velmi silný a popíjeli předtím, než vyrazili na dlouhý lov nebo když bylo období nedostatku jídla. V jižní Americe se maté pije z kalabasy (nádoby z vydlabané tykve) bombillou (speciálním kovovým nebo bambusovým brčkem sloužícím zároveň jako sítko) a děje se tak často jako společenská událost nebo akt pohostinnosti, kdy lidé pijí maté z jedné velké kalabasy společně. Usmívající se

Výsledek obrázku pro yerba mate

Jak a proč na nás maté působí? :)
Nálev z cesmínových nasušených lístků má především fyzické i psychické povzbuzující účinky, projasňuje myšlení, odvolává únavu do věčných lovišť, výrazně tlumí pocit hladu, posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí zabraňováním oxidace našich buněk. Podporuje trávení a chodí se po něm častěji na malou. Obsahuje mnoho vitaminů, minerály, teofylin, třísloviny a matein - látku podobnou kofeinu, která není tak agresivní a návyková. Matein roztahuje cévy v těle a tím zajišťuje lepší prokrvení. Povzbuzující účinek maté trvá 5-9 hodin, tak pozor na popíjení odpoledne a večer, pokud toužíte usnout. Mrkající Je to takový přírodní magický doping. Nezapomenu na ty večery, kdy jsem se v čajovně "zčajovala" matéčkem a potom do tří hodin do rána ležela v posteli s očima široce otevřenýma a tělem toužícím usnout, ale mysl se třepotala a nespoutaně poletovala někde u stropu.

Výsledek obrázku pro yerba mate

Kde a jaké maté si sehnat?
Vždy je lepší pořídit si maté sypané, jako ostatně každý klasický čaj. Já si pro něj chodím do blízké Dobré čajovny, kde mi čajmeni naváží tolik "čaje", kolik je potřeba. Dozvěděla jsem se tam, že se dají sehnat různě nadrcené lístky cesmíny - některé mají vyšší obsah lístkového "prachu", jiné jsou zase nadrolené víc na hrubo. Kdo čemu dá přednost, to už je na každém. Mně víc vyhovuje maté nahrubo. Usmívající se Existuje také maté pražené a nepražené. Pražené má výraznější, trochu kouřovou chuť, nepražené je jemnější.

Související obrázek

A jak si maté správně připravit?
→tradičně v kalabase pro fajnšmekry, kteří ji mají Úžasný
Do kalabasy nasypeme lístky cca do poloviny, zakryjeme její otvor rukou a několikrát protřepeme (tím nám na ruce ulpí případný lístkový prach) a necháme lístky ležet částečně na stěně kalabasy, aby vytvořily svah. Zalijeme nejdřív studenou vodou tak, aby se vytvořila kašička (je to proto, abychom maté "nespálili" horkou vodou a zachovali co nejvíce vonných a aktivních látek). Do ní zanoříme bombillu a potom zalijeme 80°C horkou vodou. Popíjíme postupně usrkáváním z bombilly a nijak necedíme. :) Zesilující hořkou chuť maté lze zjemnit karamelem, medem či cukrem.

→netradičně "po česku"
Do klasického hrnku dáme sítko a do něj nasypeme dvě polévkové lžíce maté. Zalijeme 80°C vodou a necháme louhovat zhruba 10 minut. Líbající

Tak si říkám, není čas na to, stát se matéholiky?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama